Hogyan használjunk Boot-lemezt vagy USB-meghajtót fertőzött számítógép tisztítására

Ha a számítógépünk valamilyen rosszindulatú szoftverrel fertőződött meg, úgy nem minden esetben lesz a Windows rendszer képes bármiféle szoftverrel is kipucolni magából azt. Korábbi cikkem végigolvasva rájöhetünk, hogy ilyen esetekben bizony a rootkit az, ami valójában megfertőzte a számítógépet.

Antivir

A probléma, amiért a Windows rendszeren belül gyakran képtelenek vagyunk megtisztítani a számítógépet

A szabványos antivírus szoftverek általában a Windows rendszerből indítva futtathatóak. Ha a számítógép rosszindulatú programmal fertőződött, annak tisztítási folyamata során az antivírus szoftver megpróbálja megállítani annak tevékenységét és teljesen eltávolítani azt. Ilyenkor a kártevők programok védekezni próbálnak és megpróbálják az antivírus szoftvert leállítani. A legügyesebb kártevőket a Windows rendszerből közvetlenül nem is tudjuk kiirtani.

A probléma a kártevő és az antivírus szoftver egyidejűleg való futásában keresendő.

Miért tanácsos Boot-lemezt használni a tisztításhoz ->

A boot lemez egy független "tisztítórendszert" indít a Windows rendszerünk helyett, ahol a kártevő már nem képes a számítógép memóriájában futni.

Ezeket a lemezeket leggyakrabban "helyreállító lemezeknek" hívják - felsorolok közülük három megbízhatót is:

Antivir

- avast! Rescue Disk,

- BitDefender Rescue CD,

- Kaspersky Rescue Disk.

Hogyan használjuk?

Használatuk le van egyszerűsítve, valamelyik antivírus szoftverrel beépített helyreállító lemez készítő opciójával elkészítjük az írható CD-lemezre vagy USB-meghajtóra a szükséges programokat, aztán a számítógépet az alaplap BIOS-ának segítségével elindítjuk vele. Ezt követően kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat, míg a számítógép ellenőrzése el nem indul.

Antivir

Antivir

A tisztítási folyamat befejeztével indítsuk újra a számítógépet - már a helyreállító lemez használata nélkül.

Saját tapasztalattal, kérdéssel vagy további megoldásokkal rendelkezel a témával kapcsolatosan? Kérlek írd meg hozzászólásban.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.